ISO 50001

ISO 50001 Nedir?

ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, enerji uzmanları tarafından belirlenen standartlar çerçevesinde, enerji yönetim sistemi oluşturulması, enerji tasarrufu yapılması, enerji giderlerinin düşürülmesi ve çevreye duyarlılığı teşvik eden süreç ve sistemlerin oluşturulmasını, sürdürülebilirliğini sağlar.

Enerjiye erişim giderek daha maliyetli olmakta ve çevreye daha zarar verici hale gelmektedir. Enerji kaynaklarının da azalması neticesinde çoğu ülkede ucuz enerji devri artık kapanmaktadır.

Enerji Yönetim Sistemi, her ölçekteki kuruluşun enerji kullanımını sürdürülebilir biçimde yönetmesine yardımcı olur. Enerji Yönetim Sistemi sayesinde;

  • Maliyetlerin azalması
  • Çevresel etkinin azalması
  • Rekabet edilebilirliğin artması sağlanacaktır.

ISO 50001 Enerji Yönetim Sisteminin Faydaları

Kuruluşlar artan maliyetlere karşı tepki olarak enerji tasarruf önlemleri uyguladıklarında, yapılan yatırımla enerji maliyetlerinde tasarruf sağlanabilir. Fakat bu önlemler normal iş faaliyetlerinin bir parçaşı haline getirilmediğinde, enerji maliyetlerinin tekrar dalgalanarak kontrolden çıktığı görülmüştür.

Enerji yönetim sistemi aracılığı ile sistematik olarak sürekli iyileştirme üzerinde durulduğunda, enerji performansı iyileştirmelerinin sürdürülebilir olduğu ve maliyetlerin zaman içinde düşmeye devam ettiği görülmüştür.